marți, 27 aprilie 2010

Agale printre lichele


Sunt liberal prin definitie dar se pare ca am primit o palma destul de neplacuta girand ideea ca suntem aproape de o mica schimbare inspre polul pozitiv.A fost doar un nor de fum si paie.
Vorbim democratic..sustinem idei democratice dar nu am inteles inca ce inseamna pe deplin sa functionam democratic.
Democratia se sprijina pe un anumit tip de om. Oamenii trebuie sa fie liberi, sa se poata educa si dezvolta dupa bunul lor plac. In spatele acestei acceptiuni se afla o alta, conform careia toti oamenii au o demnitate proprie care ii deosebeste de animale.Transferand acest lucru la nivel politic, toata puterea trebuie sa se incline in fata demnitatii umane. Puterea trebuie oricum limitata si controlata permanent si trebuie sa se bazeze pe aprobarea celor supusi ei, pentru ca interventiile necontrolate ale statului ar putea leza demnitatea si libertatile individului. Pentru ca toti - si mai ales puterea statala - trebuie sa serveasca scopului de a asigura si spori posibilitatea si sansele vietii demne si libere pentru toti membrii comunitatii.Libertatea nu este ceva abstract ci ceva cu totul concret:libertatea oamenilor de a-si organiza viata dupa cum cred ei de cuviinta, libertatea de a-si alege religia, libertatea de constiinta, libertatea alegerii profesiei, libertatea vietii private, libertatea oamenilor de a dispune dupa bunul lor plac de proprietati.Nucleul tuturor acestor libertati, demnitatea umana, nu poate fi acordata de catre stat, este inalienabila si inerenta omului si trebuie respectata.O comunitate este democratica atunci cand recunoaste demnitatea umana si cand respecta dreptul tuturor cetatenilor sai de a-si dezvolta in mod liber personalitatea, creand conditiile sociale necesare intru realizarea acestor scopuri.Democratia presupune existenta unui consens asupra lucrurilor asupra carora nu se poate ajunge la o intelegere.
Presa a fost superficiala atunci cand nu si-a manifestat, vizibil, partizanatul, manipuland informatiile si contribuind din plin la crearea unor realitati paralele. Dominata de mercenari si de neprofesionisti, personaje dubioase, din generatii diferite, omniprezente pe toate canalele mass-media, presa autohtona face din tantar armasar si trece cu seninatate peste teme majore ale actualitatii. Exceptiile le poti numara pe degetele de la o mana si nu au impactul covarsitor pe care il au jurnalistii din prima categorie. Manipularea prin presa a fost, in ultimii patru ani, permanenta, ca si dublul discurs practicat de multi dintre condeieri. Sustinem, pe de o parte, ca vrem o dezbatere consistenta, pe proiecte, fara atacuri la persoana si discutii sterile, o dezbatere in care sa se confrunte idei si din care sa apara solutii, dar promovăm, in schimb, agresivitatea si instigăm la atacuri sub centura. Vrem o confruntare civilizata, dar ne plingem de „blaturi“ politice si de lipsa de combativitate.Suntem cu totii vinovati de situatia creata.Cum am mai spus singura modalitate pentru a duce ceva la bun sfarsit consta in trasarea unei identitati politice, crearea unei idei proiectata sa angajeze minti capabile si neintinate.Politicienii actuali sunt creatia noastra, sa nu incercam sa ne amagim atunci cand ii punem la zid.Sunt destui cei care si azi aclama pe unul sau altul desi stiu ca nu este bine..dar o fac pentru binele lor,...pentru ca este raul cel mai mic. Din moment ce este rau cum oare o fi mai mic??
Am fi putut reusi dar a scapa de lichele si lichelism...oportunistii si oportunism pare ceva ireal intr-o societate care se reinventeaza pe o mimica falsa.Acum mult timp cineva completa ca in tara asta n-ai nici o placere..nici macar pe aceea de a avea un adversar...fiindca daca il invingi,trece de partea ta..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu